Túlzottan őrzi a házat

A kutyák egy természetes ösztöne, a territoriális viselkedés, ezért ebbe csak akkor kell beleavatkoznunk, ha ez kellőképpen eldurvul. Ha egy kutya csak ugat néhány percig, amikor a kerítés túloldalán tartózkodik valaki, vagy lakás esetén csengetnek, az teljesen természetes. Viszont ha morogva, kerítést szaggatva őrjöng, és nem képes megnyugodni, (még tiltás ellenére sem) akkor már be kell avatkoznunk, mert ez nem természetes viselkedés.

Ennek egyik oka a felgyülemlett energia, ami a kutyákban ily módon mutatkozik meg. Rendszeres sétákat kell bevezetni, esetleg futtatni őket, hogy levezethessék azt. Napi néhány kilométer kocogás segíthet a probléma orvoslásában, ugyanis a kutyáknak erre szükségük van. A kocogást kiválthatjuk fegyelmezett, intenzív sétára is, mert az elme lefárasztása ugyanolyan fontos, mint a testté.

forrás: pexels.com

Egy másik kiváltó ok lehet még, hogy túl keveset foglalkozunk a kutyával, ezáltal úgymond feltalálja magát és a legjobb tudása szerint cselekszik. Előbb-utóbb ez szökéshez is vezethet, ezért erre mindenképp oda kell figyelni. Menjünk el engedelmességi képzésre, vagy gyakoroljunk otthon, de mindenképp kössük le a figyelmét. Építsük a kapcsolatunkat, hogy kutyánk megértse, hogy mi is a valódi szerepe a falkánkban.

A kevés foglalkozás ellenkezője, a túlzott együttlét, ugyanis ez is kiválthatja a mértéktelen ugatást. Ha egy kutya felé túlzott szeretetet, törődést táplálunk, akkor az a kutya elbizonytalanodik és a gazda alárendelt szerepet fog betölteni a szemében. Ezek a kutyák úgy gondolják, hogy a gazdát és a területet mindentől meg kell védeni és ezt rendszerint túlzásba viszik. Ne engedjük, hogy kövessen a házon, kerten belül, hogy kikövetelje a szeretet, és hogy ő állítson fel szabályokat. Foglalkozzunk vele kevesebbet, viszont annál több fegyelmet várjunk el tőle. Az engedelmességi képzés itt is segítség lehet.