Mindent megrág

A rágásnak, rongálásnak rendkívül sok oka lehet, ezért minden esetben meg kell győződni, hogy mi is okozza a problémát.

A kölykök esetében abszolút természetes dolog, hogy mindent a szájukba vesznek, ugyanis ily módon ismerkednek a környezetükkel, akár csak a gyermekek. Felnőttkorban a rágcsálást leváltja a nyalogatás. A fog növekedés egy meglehetősen kellemetlen dolog, ezért a kölyök a rágással enyhít a fájdalmon. Lehetőleg rendezzük át úgy a lakást, hogy kedvencünk ne férhessen hozzá a veszélyes, vagy becsben tartott tárgyakhoz, ezzel máris megelőzzük a baleseteket. Lehetőleg kutyák számára készített játékot adjunk neki, hogy később különbséget tudjon tenni a játék és az ember személyes tárgyai között. Ha rajtakapjuk, hogy a kedvenc cipőnket csócsálja, akkor azon nyomban szidjuk le érte, vegyük el előle, de hagyjuk előtte. Várjunk, hogy ismételten felkeltse az érdeklődését és megfelelő időzítéssel újból szóljunk rá. Ezt addig gyakoroljuk, míg magától le nem mond róla.

forrás: pexels.com

A szeparációs szorongás is kiválthatja ezt a viselkedés, ilyenkor a kutyák a kártékony magatartásban élik meg a stresszt. Nem nézik, hogy épp a falat, parkettát, ajtófélfát rágják, csak egyszerűen cselekszenek. A Szeparációs szorongásról itt olvashatsz bővebben.
A nem kívánatos rágást a lehető legkorábban kezelni kell, ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A kutyáknak meg kell tanulniuk az emberi világban élni, így rengeteg korrigálás és odafigyelés szükséges az egészséges fejlődésükhöz.