Milyen legyen, hogyan válasszak?

Kölyökkutyát inkább fiatalok és gyermekes családok vegyenek magukhoz, mert az idősebbek megterhelőnek érzik az élénk, energia dús kutyákat, akiknek sok mozgásra van szükségük. A felnőtt, nyugodt kutyák a lármás gyerekek között nem érzik jól magukat, ezért ha kutyát választunk, ezt mindig vegyük figyelembe. Pedagógiai szempontból nagyon jó hatással van a kutya a gyerekekre, mert aki kutyával nő fel, azok másként viselkednek a társadalomban. Megtanulnak felelősséget vállalni, kötelességüknek eleget tenni, valamint megtanulnak tekintettel lenni a gyengébbre.

forrás: pexels.com

Szukát vagy kant?
Ha szeretnénk egy akaratosabb, picit nehezebben kezelhető, nem túl simulékony kutyát, akkor kan mellett döntsünk, mert a kanok hajlamosabbak verekedésekbe bocsátkozni a vetélytársakkal. Éppen ezért olyan gazdára van szükségük, aki következetesen tudja irányítani, valamint van némi tapasztalata a kutyák terén. Ha egy könnyebben nevelhető, alkalmazkodó kutyát szeretnénk, akkor viszont egy szuka mellett döntsünk. Természetesen ez nem minden esetben van így, ezért választás előtt feltétlenül kérjük ki tapasztalt kutyás személy véleményét.

Tenyésztőtől vagy menhelyről?
Ha mindenképp fajtatiszta kutyát szeretnénk, aki nagy valószínűséggel egészséges is, akkor fontos, hogy neves tenyésztőket keressünk fel! Fajtatiszta kutyát, igaz vehetünk olcsón is, de sajnos a túlszaporítás miatt nincs rá garancia, hogy genetikailag, és mentálisan is egészséges lesz. A tenyésztők figyelnek arra, hogy melyik kutyát melyikkel párosítják, ezáltal elkerülik az örökletes betegségeket, valamint az idegrendszeri zavarokat. A szaporítók csak azt nézik, hogy minél gyorsabban jussanak pénzhez, ezért a fentiekben leírtakat sosem veszik figyelembe sőt, gyakran testvéreket is párosítanak… ez a tenyésztő és szaporító közti különbség. Menhelyről, állatvédő egyesületektől nagyon szép dolog kutyát örökbe fogadni, ám a mentett állat tartása, gyakran sok energiával, munkával jár. A legtöbb mentett kutya nehezebben kezelhető, gyakran az is megesik, hogy pont ezért mondtak le róla a múltbeli gazdái. Kezdő kutyásként alaposan válasszunk ha örökbe szeretnénk fogadni és ne essünk szerelembe egy szomorú, ártatlan tekintet miatt. Minden esetben kérjük ki hozzáértő véleményét, hogy melyik kutya passzol a legjobban hozzánk és az életvitelünkhöz, mert lehet, hogy az általunk választott kutyát nem tudnánk eredményesen nevelni.