Fél a tűzijátéktól

A kutyák idegrendszere általában erős, ám sok olyan egyed van, melyek jobban félnek az erősebb hangoktól, fényektől, mint az átlag. A kutyák megszokták már a civilizációs zajokat, mivel nap, mint nap hallják őket és ezeknek a hangoknak irányát, erősségét, távolságát tökéletesen be tudják mérni. Viszont a petárda, tűzijáték teljesen más dolog. A rakéták hangja hasonlít a menydörgéshez, ezt pedig a kutyák úgy élik meg, mintha a zaj körülvenné őket, így mivel sarokba szorítva érzik magukat, ösztöneik azt üzeni számukra, hogy menekülni kell. Általában ilyenkor a kutyák megszöknek a kertből, mert úgy érzik, hogy az életükért harcolnak. A lakásban tartott kutyák, pedig rendszerint bemenekülnek a fürdőszobába vagy az ágy alá és remegve próbálják átvészelni a szilvesztert. Ha tudjuk, hogy kutyánk nem bírja a tűzijáték, petárdák hangját, akkor az alábbi tanácsok segítségével segíthetünk neki, hogy könnyebben átvészelje.

A durrogtatás kezdete előtt vigyük el kutyánkat egy kiadós, fárasztó sétára, természetesen mindezt pórázon tegyük a biztonság érdekében. A kellőképpen elfáradt kutya könnyebben viseli a számára félelmetes dolgokat.

Ha a kutyánk kertben él, akkor minden esetben vigyük be a lakásba. Egyrészt azért, hogy megelőzzük a szökését, másrészt egy kutya nagyobb biztonságban érzi magát, ha a falkájával, gazdájával lehet. Maradjunk mellette, ne hagyjuk magára!

Fontos, hogy legyünk nyugodtak és határozottak! Ha egy kutya látja a gazdáján, hogy labilis a lelki állapota, akkor a kutya ezt pontosan leutánozza majd és nem fogja biztonságban érezni magát. Ha azonban a falkavezér nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor a kutya is az lesz.

SEMMI ESETRE SE SAJNÁLJUK ÉS NE SZERETGESSÜK A KUTYÁT AMIKOR FÉL VALAMITŐL! Ne felejtsük el, hogy ők nem emberek ezért nincs szükségük a sajnálatra, megnyugtatásra! Egy kutyának saját magának kell átlendülni a dolgokon, ezért a legjobb ilyenkor békén hagyni őt. Ha ilyen esetben sajnáljuk, vagy szeretgetjük, akkor azzal csak megerősítjük benne az adott, nem kívánt viselkedést. Ilyenkor alakulnak ki a traumatikus élmények!

Ha látjuk kutyánkon a félelem első jeleit, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha elvonjuk a figyelmét egy kis játékkal, étellel stb. A kutyák egyszerre csak egy dologra képesek figyelni, ezért ez a petárdák helyett legyen inkább egy gazdival való játék. Ilyenkor a kutya ugyan hallja a robajt, de mégis a játékra fog figyelni, ezáltal jó élmény fog társulni a tűzijátékhoz.

Enyhíthetünk a rakéták dübörgésén, ha kellő hangerővel bekapcsoljuk a rádiót, lehetőleg ez legyen a kutyához közel. Mivel a zene hangját már megszokták, ezért attól nem fognak megijedni, viszont valamennyire elnyomja a petárdák robaját.