Bepiszkít

A szobatisztasággal türelmesnek kell lennünk. A kutyáknak nem természetes hogy a saját helyükre piszkítanak, ezért ez a megfelelő odafigyeléssel és kitartással viszonylag egyszerűen orvosolható. Ami fontos, hogy kutyapelenkát semmi esetre se használjunk, ugyanis ha egy kutya megtanulja azt, hogy a lakáson belül is elvégezheti a dolgát, akkor mindig lesznek balesetek. Íme, néhány tanács a szobatisztaság gyorsabb elsajátításához.

forrás: rover.com

Kölyökkutyánkat sokszor vigyük ki a kertbe, vagy az utcára sétálni, hogy a különböző szagok előcsalogassák belőle a dolgai elvégzését. Minden evés, ivás, játék, alvás után ismételjük meg a sétát, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket.

Az etetést igyekezzünk azonos időpontban adagolni, ezáltal a széklete is nagyjából azonos időben lesz. A tálat (még ha marad is benne) mindig el kell előle venni, hogy ne juthasson külön adagokhoz. A jutalomfalatokkal csínján bánjunk, mert előfordulhat, hogy meghajtja őket.

Amennyiben nem vesszük észre hogy bepiszkított, és már csak a végeredményt látjuk, soha ne szidjuk le a kutyát, mert nem tudja összekötni szidalmazást a tettével. Csendben takarítsuk fel, fertőtlenítsük, majd tegyünk úgy, mintha semmi nem történt volna. Viszont amennyiben rajtakapjuk, úgy azonnal szidjuk le, így fogja megérteni, hogy nem díjazzuk az efféle viselkedést.

Az utcán, kertben elvégzett dolgai közben dicsérjük, simogassuk, hogy megerősítsük benne a pozitív cselekvést. Mindeközben lehet becézgetni is, a lényeg, hogy felszabadult állapotba kerüljön.

Ha egy idősebb kutyáról van szó, akkor feltehetően egészségügyi problémái vannak, mindenképp fel kell keresni az állatorvosunkat. Ha csak az egyedülléte alatt piszkít be a lakásba, ezen belül is különböző helyekre, akkor szeparációs szorongás áll a háttérben. Erről itt olvashatsz bővebben.