Agresszív az étele miatt

Az étel-agresszió egy rendkívül komoly probléma, ugyanis ilyenkor a kutya veszélyt jelenthet az emberekre, más kutyákra, állatokra. Ha ezt nem kezeljük, akkor ez a viselkedés ahhoz is vezethet, hogy idővel más tárgyakat is birtokolni fog. Amikor egy kutya agressziót mutat az étele közelében, akkor tulajdonképpen erőt fitogtat, egyben védekezővé válik. A morgással, vicsorgással, fenyegetéssel, hátrálásra kényszerít másokat, ezzel tudatva velük, hogy az étel az ő birtokát képezi.

Az ételféltés három fázisa

Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy a kutya csak az étele közelében mutat agressziót, vagy esetleg ez más tárgyakra is kiterjed? Gyakran azt gondoljuk, hogy ez a fajta viselkedés a dominancia jele, de igazság szerint nem feltétlenül az. A kutyáknál a természetben a falkavezér hasonló magatartást mutat és a falka többi tagja a rangsorral megegyező sorrendben étkezhet. Viszont ne feledjük, hogy a bizonytalan kutyák is mutathatnak efféle viselkedést.

Dolgozzon az ételért
A kutyát minden esetben sétáltatás után kell etetni, ugyanis ezzel bekapcsol az ösztöne, hogy megdolgozott érte és a „vadászatból” hazaérkezett. Ha etetés után vinnénk sétálni, akkor annak puffadás és bélcsavarodás is lehet a következménye, ez pedig az életébe is kerülhet. A fizikai munka után a mentális részére is figyelni kell. Ültessük le a kutyát és ne engedjük, hogy túlzott izgalomba kerüljön. Az ételt tegyük le elé úgy, hogy ahhoz csak akkor nyúlhat hozzá, ha erre engedélyt kap. Első időkben ne hagyjuk magára, álljunk mellette, de persze biztonságos távolságban, ezzel is szokva a jelenlétünket. Ne feledjük, akárhányszor győzedelmeskedik a kutya, erőt merít, így lehetőleg ezt a problémát már az első jeleknél kezelni kell.

Néhány gyakorlati lépés