Karay Zoltán problémás kutyák rehabilitálásával, gazdák tanításával, valamint helyes neveléssel foglalkozik. Ma ő az egyik legelismertebb kutyákkal foglalkozó tréner, módszereit már több ezren követik Magyarországon. Ha megértjük, hogy egy kutyának milyen alapvető szükségletei vannak, majd ezeket maradéktalanul kielégítjük, akkor elkerülhetetlen, hogy egy kiegyensúlyozott kutyát kapjunk eredményül.

Köteteit már számos országban olvassák, többek között Ausztráliában, Németországban, Angliában, Olaszországban, Szlovákiában, Ausztriában, sőt még az Amerikai Egyesült Államokba is eljutott.

Foglalkozásait leginkább háznál végzi, az adott kutya saját környezetében, mert egy kutya számára idegen helyen ritkán lehet megállapítani egy viselkedésprobléma konkrét okát. Mélyen hisz abban, hogy a pontos diagnózis már félig magában hordozza a gyógyulást, ezért erre hatalmas hangsúlyt fektet. Elsőként a gazdákat kérdezi meg, utána pedig a kutyák mesélnek neki. Ami érdekes, hogy a két nézőpont szinte sosem szokott egyezni.